در میان تمام سازه ها، ابنیه، عمارات، قلعه ها همیشه ارزش ویژه ای داشته اند که قلعه پور اشرف یکی از بناهای زیبا بازمانده از دوران حکومت عیلامی ها است، که جنگ های فراوانی را در این خطه دیده و داستان های بیشماری را از رشادت ها و نبردهای خونین در سینه خود، مدفون نموده است. ایران زمین در طول ادوار گذشته بسیار مورد هجوم بیگانگان قرار گرفته و به همین خاطر در تمام نقاط مرزی و استراتژیک کشور والیان و حاکمان اقدام به ساخت قلعه های زیادی کرده اند، تا از کیان کشور و ملت دفاع کنند. در اکتشافات باستان شناسی در شهرستان دره شهر استان ایلام ابزار، دفینه ها، سفالینه، کتیبه و سنگ نبشته هایی که قدمتی بیش از هزارسال داشتند به دست آمده، که نشان دهنده دیرینگی این دیار تا زمان هخامنشیان و عیلامی ها است. دره شهر با بیشترین میزان قلعه ها در خود، به «شهر قلعه های ایران» معروف گردیده ، که مشهورترین آن ها «قلعه شیخ مکان پور اشرف» است. بیایید با هم گشتی در هزارتوی تاریخ بزنیم و با این بنای کهن و لرزشمند بیشتر آشنا شویم.
شاید تا به حال به مناطق غربی ایران سفر نکرده باشید و یا از ابنیه و آثار باشکوه شاهان و امپراطوری های پر ابهتشان خبر نداشته اید. اگر قصد سفر دارید توصیه می کنیم حتما سری به دیار باستانی غرب کشور به خصوص ایلام و شهرستان هایش بزنید، تا ضمن آگاهی از گذشته پر رمز و راز این مرز و بوم به فرهنگ غنی و کهن ممکلت و سرزمین اجدادی خود ببالید. این روزها با وجود سرعتی که پیشرفت نقل و انتقالات پیدا کرده، دیگر سفر و مسافرت کاری سخت و طاقت فرسا نیست. شما به راحتی و در کمترین زمان می توانید به یکی از سایت های معتبراینترنتی مانند مستر بلیط سری بزنید و با خرید بلیط در وقت و هزینه های رفت و آمد صرفه جویی نمایید.
دره شهر از گذشته های بسیار دور تا به حال بارها مورد هجوم قرار گرفته و هر بار با ویرانی های باورنکردنی رو به رو شده است. در هر مرتبه ویرانی و آبادانی این منطقه بخشی از تاریخچه شکوهمندش از بین رفته و تنها مشتی داستان و افسانه برجا مانده است. از جمله یورش های خونبار می توان به حمله سپاهیان آشور و اعراب اشاره نمود. این شهر در زمان حکومت عیلامی ها با نام «ماداکتو» به عنوان پایتخت آنان به شمار می رفته است و در زمان ساسانیان، نیز پایتخت بخش غربی امپراطوری محسوب می گردید.
در قسمت های مرکزی و در جوار قلعه های نظامی دفینه هایی یافت شده، که نشان دهنده زندگی کهن ترین اقوام شهر نشین در این مناطق است. اولین مرتبه دره شهر با هجوم «بانی پال» پادشاه آشور به همراه سپاهیانش کاملا نابود گردید و در زمان هخامنشیان به تلی از ویرانه های باستانی تبدیل شد. در نهایت دوران اشکانیان بنا بر تصمیمات مجالس اشراف زادگان، قرار بر بازسازی مجدد شهر گذاشته و این شهر دوران اوج رونقش را در دوره ساسانیان تجربه نمود. در زمان ساسانیان نام دره شهر را «سیمره» گذاشتند، که برگرفته از رودخانه ای به همین اسم در جوار شهر است.
دره شهر یا سیمره سابق از زمان حمله مغول به ایران جزء استان لرستان به شمار می رفت، که پس از جداشدن ایلام از استان کرمانشاه و ثبت آن به عنوان استان مستقل، بنا بر تقسیمات کشوری از حوزه استحفاظیه لرستان جدا و به ایلام ملحق گردید. به خاطر همین همجواری اقوام کرد و لر هم اکنون نیز مردم ایلام و شهرستان هایش به دو زبان لری و کردی( لکی) صحبت می کنند. دره شهر در مناطق دامنه و کوهپایه ای کبیرکوه در امتداد رشته کوه زاگرس قرار گرفته، که طبیعتی زیبا به همراه جنگل های پراکنده کوهستانی و رودخانه سیمره که همچون شاهرگی در قلب دره های باشکوه جریان دارد، هوایی معتدل را در فصل های بهار و تابستان برای ساکنان و گردشگران به وجود آورده است.