به گزارش ایسنا، روزنامه همشهری نوشت: «ممنوعیت فروش خاک و بهویژه برداشت خاک از جزایر خلیج فارس در سال ۹۷ مصوب و به همه ارگانها و نهادها ابلاغ شد. این مصوبه در پی جنجالهای فراوان رسانهای که پیگیر فروش گسترده و معدنکاری در جزیره هرمز، رنگارنگترین جزیره خلیج فارس و صادرات این خاک رنگارنگ به خارج از کشور بهویژه کشورهای حوزه خلیج فارس بودند، تصویب شد. با وجود این مصوبه کافی است جمله خرید خاک هرمز را در گوگل جستوجو کنید تا وبسایتهای متعدد فروش که بدون ممنوعیت فعالیت میکنند، در دسترس شما قرار گیرد.
خاکخواری
جملاتی مانند فروش خاک اخرای هرمز در کیسههای ۲۵کیلوگرمی، فروش خاک هرمز بشکهای هفت میلیون و ۶۰۰هزار تومان، فروش خاک رنگی هرمز در شیشه، ارسال خاک هرمز به سراسر کشور همراه با آدرسهای تلگرام، اینستاگرام و شمارهتلفنهای معرفیشده برای ثبت سفارش که بدون ترس از پیگیری قانونی به خریداران معرفی میشوند، جلب توجه میکند.
اگر سفری به جزیره هرمز کرده باشید، خواهید دید که خاکهای رنگارنگ جزیره در شیشهها و پلاستیکهای کوچک در کنار زیورآلات ساختهشده از صدف از سوی بومیان به فروش میرسد. علاوه بر این برداشت بیرویه خاک از جزیره هرمز اعتراض بسیاری از فعالان محلی و همچنین فعالان محیط زیست سراسر کشور را برانگیخت که آن چه در هرمز انجام میشود، خاکخواری تدریجی است.
حالا اما با وجود اعلام رسمی ممنوعیت برداشت خاک و درخواست مجلس شورای اسلامی در سال ۹۷ از قوه قضاییه برای ورود به موضوع خرید و فروش و قاچاق گسترده خاک، تجارت مجازی و الکترونیک به جان خاک جزیره افتاده است.
توسعه؛ دستاویز تاراج خاک جزیره
در پیام به یکی از وبسایتهای فروش خاک جزیره، ادمین و پاسخدهنده عنوان میکند ارسال خاک به سراسر کشور انجام میشود و فروش به دو روش عمده و خردهفروشی خواهد بود. در صورت سفارش عمده بیش از ۱۴ روز کاری تا ارسال خاک به مقصد داخلی و در صورت سفارش خرده و از خاکهای تزئینی غیرخاک اخرای هرمز در هفت روز کاری خاک سفارش داده شده در هر نقطه کشور در اختیار خریدار قرار خواهد گرفت.
همچنین یکی از وبسایتهای فروش که از عبارت «ماساژدرمانی با خاک اخرای هرمز» برای تبلیغات استفاده میکند، عنوان کرده است بستههای خاکی که برای فروش آماده میشود از سوی بومیان منطقه بهویژه زنان و دختران جزیره مهیا و بستهبندی شده و در حقیقت توسعه اقتصادی جزیره را دستاویز تاراج خاک جزیره قرار میدهد؛ موضوعی که در صورت صحت نیز فقدان راهبردهای صحیح توسعه جامعه محلی در یکی از زیباترین جزایر ایران را یادآوری میکند.
ضرورت توانمندسازی جوامع محلی
یک کارشناس توسعه جامعه محلی در این باره میگوید: متأسفانه باید پذیرفت فقدان درآمد کافی برای تامین معاش، میتواند راهحلهایی مانند فروش خاک را پیش روی جامعه محلی قرار دهد؛ امری که میتواند با آموزش و توانمندسازی جامعه محلی تغییر مسیر دهد.