جزیره هرمز: یکی از جزایر زیبای ایران، جزیره هرمز است که در استان هرمزگان قرار گرفته است. این جزیره دارای 42 کیلومتر مساحت است و در 8 کیلومتری بندرعباس قرار گرفته است. این جزیره در طول تاریخ به سبب بازرگانی جایگاه بسیار ویژه ای داشته است. به دلیل اهمیت این شهر، در سال 700 هجری، هرمز مورد حمله مغولان قرار گرفت و بخش اعظمی از آن ویران شد. به همین دلیل عده ای از اهالی این شهر محبور شدند تا به جزیره ای در نزدیکی بندرعباس کوچ کنند.
اگر به نقشه جزیره هرمز توجه کنید، خواهید دید که این جزیره شبیه به یک صدف است و یک جاده بسیار زیبا دورتادور آن را احاطه کرده است. در هنگام عبور از جزیره هرمز، خواهید دید که هر چندصدمتری رنگ های خاک تغییر می کند که این خود یکی از جاذبه های بی نظیر این جزیره است. البته این تنها جاذبه جزیره هرمز نیست، بلکه سایر جاذبه های این جزیره نیز در فاصله های کوتاهی از هم قرار گرفته اند.
در جزیره هرمز، دیدنی های بسیاری وجود دارد که در یک نیم روز به راحتی می توانید سری به این جاذبه ها بزنید. دره سکوت، الهه نمک، غار مراقبه، غار رنگارنگ،کوه یخی، دره تندیس ها، دره رنگین کمان، ساحل فرش، ساحل سرخ، ساحل محیط زیست، ساحل منفق، ساحل تک درخت، قلعه پرتغالی ها و موزه نادعلیان، از جمله این جاذبه ها هستند که بسیار جالب و دیدنی بوده و امکان عکاسی از زیباترین مناظر را برای گردشگران تور قشم فراهم می آورند.
البته جاذبه های هرمز تنها به این ها ختم نمی شود. بلکه در بافت قدیمی شهر، جاذبه های تاریخی بی نظیری نیز وجود دارد. قدگاه حضرت خضر، بقایای قصر بی بی گل و بی بی صورت، برج تیرانداز، بازار و خانه زعفرانی مکتب خانه و سایر بناهای تاریخی را می توانید در سفر به این جزیره مشاهده کنید.
اگر فرصت پیاده روی داشته باشید چندین جاذبه زیبای دیگر، در معرض دیدتان قرار خواهد گرفت. دشت جبیرها( آهوها)، جنگل های مانگرو و آثار نقاشی محیطی از جمله این جاذبه ها هستند. البته ممکن است که در این جزیره خرچنگ ها، لاک پشت ها، کوسه ها و پرندگان بومی و مهاجر مختلفی را در سفرتان نیز مشاهده کنید. البته بستگی دارد که در چه فصلی به این جزیره سفر نمایید. در ادامه برخی از جاذبه های بسیار دیدنی و زیبایی هرمز را معرفی خواهیم کرد
یکی از جاذبه های بسیار دیدنی و تاریخی جزیره هرمز قلعه پرتقالی ها است که در شمالی ترین قسمت جزیره واقع شده است. در گذشته این قلعه به عنوان مقر فرماندهی نیروی دریایی پرتغال در خلیج فارس شناخته می شده است. در این قاعه برج نگهبانی، کلیسا، زندان، سیاه چال، آب انبار، تالار سخنرانی، سربازخانه وجود دارد. شاید جالب است بدانید که ساعت متعلق به این قلعه به همراه ناقوس کلیسا در میدان نقش جهان اصفهان نصب شده است. در ورودی این قلعه یک بازارچه وجود دارد که صنایع دستی این منطقه را می فروشد. در این بازارچه می توانید آثار سوزن دوزی، نقاب های زنانه و نقاشی های روی شیشه که آثار بانوان هنرمند جزیره است را خریداری نمایید.
دره سکوت یکی دیگر از شگفتی های جزیره هرمز است. این دره دارای بلورهای نمکی و گنبدهای بسیار زیبایی است که پیاده روی در آن می توانند بسیار شگفت انگیز باشد. الهه فیروزه ای یک گنبد نمکی است که توسط آب باران صیقل خورده و بسیار زیبا سر برافراشته است.
کف دره، روخانه ای فصلی نمکی در حال جریان است. این رودخانه که به رنگ طلایی و نارنجی بوده، دارای نمک بسیار بالایی می باشد به طوری که اگر دستتان را درون آب رودخانه فرو ببرید، پوست دستتان کشیده خواهد شد و لایه ظریفی از نمک روی دستتان نقش خواهد بست.
غار مراقبه نیز که در غرب جزیره قرار گرفته است، برای گردشگران بسیار جذاب است. البته مسیر پیمودن این غار نسبتا سخت است و نیاز به لباس اضافه، دستکش، کلاه ایمنی و تجهیزات روشنایی دارد. لازم به ذکر است که بخشی از این غار را باید سینه خیز طی کنید. اگر به دنبال هیجان هستید، این غار می تواند سفر شما را هیجان انگیزتر و جذاب تر نماید.
کمی که از دره سکوت فاصله بگیرید، یا یک ساحل بسیار بزرگ روبه رو می شوید که محل گستردن فرش رنگی جزیره هرمز است. جشنواره ای که به مناسبت نوروز و یا روز خلیج فارس اغلب در نیمه دوم سال و اردیبشهت برگزار می شود، بومیان جزیره، این فرش را با خاک های رنگی در جزیره می گسترانند. طرح هایی که برای ایجاد فرش به کار می رود، همگی از عناصر و اسطوره های هرمزگان، اسعار خیام، تصویر لاک پشت پوزه عقابی، جبیر، نقوش پوشاک زنانه و نماد موسیقی بومی و ساز های محلی هستند که طرح بسیار زیبایی را به وجود می آورند.
متاسفانه بارش باران پس از مدتی نقش های این فرش را شسته و رنگ ها را به دریا می برد. البته عده ای از حامیان محیط زیست مخالف این اقدام هستند و حفاظت از خاک جزیره را گام بسیار مهمی در رونق صنعت گردشگری این منطقه می دانند.
زیباترین و شناخته شده ترین جاذبه جزیره هرمز است. این دره زیبا با بیش از 70 طیف رنگی ساخته شده است. به طوری که تنوع سنگ ها و کانی های مختلف که در لایه های متفاوت بر روی هم سوار شده اند و منظره ای بسیار زیبا و دیدنی را به وجود آورده اند.
طیف های زرد و سرخ و نقره ای و سیاه عمدتا دارای ترکیبات رسی و اکسید آهن هستند.خاک های سفید، آبی و صورتی حاصل ترکیبات آتش فشانی اند که در کنار هم دیگر منظره بسیار زیبایی را به وجود آورده اند.
این جا یکی از مکان هایی است که به راحتی می توانید خیال بافی کنید و خیال خود را آزاد بگذارید تا با استفاده از تندیس های عظیمی که وجود دارد، تصاویری مانند اژدها، خروس، عقاب و گنجشک را در ذهن خود تصور کنید. از جاده تا ابتدای دره حدودا نیم ساعت پیاده روی خواهید داشت و پس از رسیدن به آن می توانید بناهای سنگی متعدد و با شکل های شگفت انگیزی را مشاهده کنید. البته بستگی دارد که از کدام سمت به این تندیس ها نگاه می کنید. کمی گه جلوتر بروید مسیر باریک تر خواهد شد و ناگهان به بک پرتگاه در ارتفاع 40 متری دریا می رسید که نمایی بسیار زیبا از آب های فیروزه ای چشمتان را خیره خواهد کرد. این قسمت درست روبه روی تنگه هرمز و محل تلاقی خلیج فارس با دریای عمان و آب های آزاد جهان می باشد.
جزیره هرمز به دلیل قرار گرفتن در منطقه ساحلی، دارای ساحل های شنی با عمق مناسب که شرایط شنا کردن را فراهم می آورد. انجام ورزش های آبی مانند شنا و غواصی در جزیره هرمز بسیار پرطرفدار است. اگرچه سواحل جزیره لارک، یکی از جذاب ترین سایت های غواصی این منطقه محسوب می شود اما در جزیره هرمز، وجود مدرسه غواصی درتمام فصل های سال و حتی در تابستان، شرایط آموزش این ورزش را برای علاقه مندان فراهم می آورد. مدرسه غواصی جزیره هرمز در دو سطح مبتدی و پیشرفته کلاس های غواصی را برگزار می کند و گردشگران و علاقه مندان به راحتی می توانند از این امکان بهره مند شده و زیبایی های زیر آب را تماشا کنند.
تور غواصی نیم روزه هرمز از ساعت 7 الی 15 برگزار می شود.
یکی دیگر از تفریحات جزیره قایق سواری است که با آن می توانید دورتادور جزیره را بگردید و از نمای متفاوتی نظاره گر جزیره و ساحل باشید. البته می توانید زیباترین غروب ها را نیز در این جزیره مشاهده کنید و عکس یادگاری بگیرید.
در جزیره هرمز اگر دلتان هوس یک غذای خوشمزه کرد، می توانید به رستوران و کافه های جزیره که تعداد انگشت شماری هستند، بروید و از غذاهایی کاملا متفاوت با مزه های غذایی روزمره تان را، نوش جان کنید. مزه های این غذاها بسیار متفاوت بوده و در هیچ رستورانی وجود نخواهد داشت چرا که ادویه هایی که در طبخ این غذاها استفاده می شود، از خاک های خوراکی جزیره تهیه می شود.
به خاک سرخ خوراکی گلک می گویند و ادویه های که همراه با پودر ماهی کلیکا با آن تهیه می شود، سوراغ می نامند. استفاده این ادویه ها روی نان تنوری به همراه پنیر و کره محلی نانی به نام تموشی ایجاد می شود که بسیار خوشمزه می باشد.
از غذاهای محبوبی که در جزیره هرمز می توانید نوش جان کنید، مهیاوه، انواع غذاهای دریایی مانند میگو، صدف، شیرماهی، کوسه و قلیه ماهی را می تون برد. به دلیل این که گوشت در ای جزیره اغلب تازه نیست، خوردن کباب ها پیشنهاد نمی شود.کافه گلک، کافه رستوران خاله فاطمه، سینگو، رونگ، رنگین کمان و صبورا از کافه های جزیره هرمز هستند که برای صرف صبحانه و وعده های غذایی می توانید به آن ها مراجعه کنید.
البته غذا فروشی های محلی و دستفروشان، آشپزخانه خنجی زاده، خانه برعکس، رستوران های ساحل، خندق، هرمز و مزرعه ارگانیک سیلدون می تواند پیشنهادهای دیگری برای صرف غذا باشد.
به طور کلی برای خوردن یک وعده غذایی دریای در جزیره هرمز می بایست بین 26 تا 30 هزار تومان هزینه کنید و معمولا می توانید از منو باز غذاهای مورد نظرتان را سفارش دهید. لازم به ذکر است که غذاخوری های کوچکتر تنها یکی دو مدل غذای روز دارند.
صنایع دستی و نقش حنا در جزیره هرمز:
جزیره هرمز نیز مانند هر منطقه ای، صنایع دستی مربوط به خود را دارد. اگر به این جزیره سفر کنید، حیف است که از صنایع دستی آن که به دست زنان هنرمند و بومیان منطقه درست می شود را خریداری نکنید. سوزن دوزی بر روی پارچه و نقاشی روی شیشه با استفاده از خاک های جزیره، از هنرهای دستی این منطقه است که می توانید از آن ها به عنوان سوغانی تهیه نمایید.