جزیره هرمز

جزیره هرمز

جزیره هرمز

جزیره هرمز

مسجد گوهرشاد

معمولا اکثر افرادی که به مشهد سفر می کنند، در آن جا به بازدید از مسجد گوهرشاد نیز می پردازند. مسجد گوهرشاد در نزدیکی حرم امام مطهر رضا علیه السلام واقع شده است که با گنبد هایی عظیم و آبی رنگ خود، همه را به خود جذب می کند. این مسجد به علت موقعیت مکانی خاصی که دارد بیشتر زائران پس از زیارت حرم امام رضا، به آن جا می روند و از این رو می توان گفت که این مسجد یکی از شلوغ ترین و پر بازدید ترین مسجد ها در کشور است. افرادی که از این مسجد تاریخی بازدید نموده اند شاهد معماری بی نظیر و زیبایی آن هستند. به خاطر زیبایی و ظرافت خط و کاشی کاری معماری مسجد گوهرشاد از شاهکارهای معماری ایرانی در عصر تیموری شناخته می شود.  

این مسجد به وسیله ۸ ورودی بزرگ و کوچک به حرم امام رضا علیه السلام متصل شده است و دارای یک صحن به مساحت ۲۸۵۰ متر مربع است که از جمله بزرگ ترین بنا های استان قدس رضوی به شمار می رود. مسجد گوهرشاد پس از گذشت سالیان بسیاری هنوز هم به عنوان یکی از جاذبه های دیدنی مشهد به حساب می آید و همین طور یک مکان فوق العاده و مناسب برای اقامه نماز جماعت و هم چنین برگزاری مراسم های سیاسی و فرهنگی  است. اگر قصد دارید برای زیارت به حرم امام رضا علیه السلام  بروید؛ می توانید بلیط هواپیما مشهد را تهیه کرده و راهی این شهر شوید. در آن جا نیز پیشنهاد می کنیم سری هم به مسجد قدیمی گوهر شاد بزنید مطمئنا پشیمان نمی شوید.

تاریخچه مسجد گوهرشاد مشهد

تاریخچه مسجد گوهرشاد مشهد

در زمان گذشته تقریبا هنگامی که تیموریان حکومت می کردند، ساخت اکثر بنا ها به دست بهترین معماران صورت می گرفت. گوهرشاد دختر امیر غیاث الدین ترخانی یکی از پادشاهان بزرگ دوره تیموری بود، وی زمانی که ۱۶ سال داشت با شاهرخ که فرزند ارشد تیمور و جانشین او بود ازدواج کرد. این بانوی معروف و بزرگ در سال ۸۱۸ قمری دستور داد که این مسجد تاریخی و سیاسی را بنا کنند زیرا او زنی بسیار مذهبی و پاکدامن بود که علاقه بسیاری به ائمه اطهار داشته است. قصد او از ساخت مسجد گوهرشاد این بود که پس از مرگش او را همین مکان دفن کنند. گوهرشاد در جریان قیام میرزا ابوالقاسم بابر و دسیسه گروهی از سیاستمداران در هرات، زمانی که ۸۸ سال داشت به قتل رسید.

این مسجد زیبا در زمان های متنوع و بارها به دلیل عوامل انسانی و طبیعی صدمات بسیار زیادی دیده است؛ به عنوان مثال در سال ۱۸۰۴ بر اثر زمین لرزه ایوان مقصوره صدماتی به آن وارد شد که مورد بازسازی قرار گرفت. هم چنین در سال ۱۳۳۰ هجری قمری بر اثر گلوله باران روس ها، ایوان و گنبد های مسجد صدمه دیدند و پس از مدتی دوباره آن را مورد مرمت و بازسازی قرار دادند. نا گفته نماند که در سال ۱۳۳۹ گنبد ایوان مقصوره جهت بازسازی اساسی و کامل تخریب شد و زیر نظر یک مهندس مشهور به نام عباس آفرنده و معمارهای ایرانی با رعایت همان ویژگی های قدیمی و نگه داشتن مشخصات اصلی آغاز شد و در سال ۱۳۴۱ مرمت آن پایان یافت، در همان موقع بود که سنگ های آزاره درون ایوان مقصوره نیز مورد تعویض قرار گرفت و با سنگ های مرمر کف ایوان پوشیده شد.

علاوه بر این ها، در سال ۱۳۴۵ اطراف ساقه گنبد با کاشی معرق کتیبه ای تزیین شد. نام گوهرشاد در دو قسمت با کاشی معرق طراحی شده است، یکی در بخش بالایی در نقره ای که به دارالسیاده وصل می شود و دیگری بر روی کتیبه ایوان مقصوره که با خط بسیار زیبای شاهزاده بایسنقر آن را هک کرده اند. در بخش میانی آن کتیبه ای به اسم محمدرضا امامی موجود می باشد. گنبد مسجد گوهرشاد در طی این سال ها ۴ بار در مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته است. سبک ساخت مسجد گوهرشاد به شیوه ۴ ایوانی می باشد. قابل ذکر است که افراد سازنده مسجد گوهرشاد تقریبا حدود ۱۲ سال از عمر خود را پای ساخت و ساز این مسجد گذاشتند تا بهترین و با شکوه ترین مسجد در کشور را بسازند.

https://mrbilit.com/mag/goharshad-jameh-mosque/

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد