جزیره زیبای قشم در جنوب کشور ایران محل گردشگری از نوع لوکس است که امکانات بسیاری را در اختیار گردشگران قرار می دهد. قشم، سرزمین عجیب حاشیه خلیج همیشه فارس است و بزرگ ترین جزیره این منطقه به شمار می رود. سفر به قشم، دیدار از اقلیمی با خاک های رنگارنگ و طبیعتی بکر و بی نظیر به شمار می رود که در کمتر نقطه ای از سرزمین هزار رنگ و چهار فصل ایران، می توان چنین چیزی را مشاهده کرد.
قشم را سرزمین انرژی، تجارت و سیاحت می نامند. این مکان بزرگترین جزیره غیر مستقل جهان بوده و مساحت ۱۵۰۰ کیلومتر مربعی آن از ۲۲ کشور جهان بیشتر است. سرزمین طلایی گردشگری و مهد عجایب طبیعی ایران را می توان در ایام نوروز باستانی دیدن کرد و از شگفتی های آن لذت برد.
قشم کجاست؟
قشم یکی از مقصدهای فوق العاده شگفت انگیز سرزمین ایران است که همچون بندر چابهار، بوشهر، لرستان و حتی سیستان و بلوچستان، آنطور که باید و شاید مورد توجه گردشگران داخلی و بین المللی قرار نگرفته است.
همان طور که گفتیم قشم بزرگترین جزیره ایران است. برای عاشقان گردشگری دریایی و جزیره گردی، این جزیره یک انتخاب بی نظیر به شمار می آید؛ به خصوص اگر علاقمند به دنیای جذاب و رویایی دلفین ها باشید. در قشم امکان دیدار این آبزیان باهوش را خواهید داشت.
قشم در نزدیکی تنگه هرمز – یکی از راهبردی ترین مناطق دریایی جهان – قرار دارد. این جزیره در دوران ساسانیان، ایرکاوان نام داشت و در حل حاضر بخشی از استان دیدنی هرمزگان به شمار می رود؛ استانی که با دهکده گردشگری دریایی پازارگاد، شهره خاص و عام است.
این جزیره از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمیر و قسمتی از شهرستان بندر لنگه، از شمال خاوری به جزیرهٔ هرمز، از شرق به جزیرهٔ لارک، از جنوب به جزیرهٔ هنگام و از جنوب باختری به جزایر تنب بزرگ، کوچک و ابوموسی محدود می گردد. فاصله جزیره قشم (از بندر قشم) تا بندرعباس ۲۰ کیلومتر، تا بندر هرمز ۱۸ کیلومتر، جزیره لارک (تا مرکز دهستان لارک) ۹ کیلومتر ، تا جزیره ابوموسی ۱۶۳ کیلومتر و جزیره تنب بزرگ ۱۱۴ کیلومتر برآورد می شود.
مساحت قشم حدود ۲/۵ برابر دومین جزیره بزرگ خلیج پارس یعنی بحرین است. منابع مختلف طول جزیره از بندر قشم تا بندر باسعید و در انتهای جزیره را بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ کیلومتر تخمین زده اند.قشم یکی از مراکز مهم اقتصادی در حاشیه خلیج فارس محسوب می شود و مراودات بسیاری از طریق آن انجام می گیرد.
بنادر مهم و صیادی جزیره که می توانند شما را با دنیای حمل و نقل بین المللی و کشتی های غول پیکر آشنا کنند، عبارتند از: بهمن، شهید ذاکری، سوزا، مسن، سلخ، کاوه، لافت، درگهان و فجر.
جزیره های بزرگ اطراف قشم
هنگام، هرمز و لارک، از جمله جزایر بزرگ قشم هستند که فاصله کمی با ساحل دارند. عمده فعالیت های اقتصادی در این جزایر، صیادی است. البته جزیره هنگام به دلیل آنکه مقصد دلفین گردی نیز به شمار می رود، با استقبال علاقه مندان مواجه شده است.
حیات جانوری قشم
جزیره شگفت انگیز قشم ایران، حیات جانوری مخصوص به خود را دارد. همان طور که می دانید، در آب ها و خشکی های جهان سه سیستم حیاتی از نظر تنوع زیستی، بیشترین تنوع جانوری و گیاهی را در اختیار دارند.این سه اکو سیستم عبارتند از: جزایر مرجانی، جنگل های حرا و جنگل های بارانی. در جزیره قشم و آب های پیرامونی آن، اکو سیستم های اول و دوم مشاهده می شود.
۴ گونه خفاش از جمله نوع میوه خوار، از جمله پستانداران شناسایی شده در این جزیره به شمار می روند. خفاش میوه خوار بزرگترین خفاش کشور بوده و بیشتر در قشم دیده می شود
تنگه چاهکوه قشم
یکی از بی نظیر ترین مقصدهای گردشگری قشم، تنگه چاهکوه نام دارد. ایران پهناور، دره ها و تنگه های شگفت انگیز بسیاری را درون خود جای داده که از آن جمله می توان کال جنی در طبس، تنگ رازیانه تماشایی ایلام و تنگه شیرز لرستان که از دره های شگفت انگیز کوهدشت محسوب می شود را نام برد.
تنگه چاهکوه را باید به فهرست تنگه های رویایی کشور اضافه کرد. این مکان را یکی از عجایب هفت گانه جزیره قشم می دانند. تنگه مذکور مملو از صخره ها و تندیس هایی است که به صورت طبیعی و بر اثر گذشت زمان شکل گرفته اند.تنگه چاهکوه، یکی از مقصدهای رصد ستارگان برای فعالان نجوم آماتوری در خطه جنوب است چرا که آسمان شب صاف و بسیار زیبایی دارد.
قسمت شرقی جزیره قشم، میزبان دره ای شگفت انگیز است که با جلوه های خاص خود، حیرت گردشگران را به دنبال دارد؛ دره ای به عمق یک صد متر که دنیای عجیبی را پیش روی گردشگران و رهگذران قرار می دهد و در کمتر نقطه ای در ایران می توان چنین مناظری را شاهد بود.
خوشبخت ترین گردشگران قشم، افرادی هستند که هنگام بارش باران در تنگه چاهکوه حضور دارند. در سازمان منطقه آزاد قشم، این تنگه به عنوان دره مقدس ثبت شده، زیرا در دوران بسیار دور، تقدس گاه پیشینیان بوده و محلی برای ذخیره آب به شمار می رفته.