را جزیره کوچک خلیج فارس مینامند. این جزیره مکانی است پر از رنگهای مختلف همراه با آب با یک فرهنگ کاملا متفاوت به گونهای که هنگام ورود به آن انگار وارد یک سیارهای دیگر شدهاید. به جرات میتوان گفت جزیره هرمز جزیره رنگها و شگفتیها میباشد که از دل دریا بیرون زده است. این جزیره دیدنیهای زیادی از خاکهای رنگی تا معماری عجیب را دارا میباشد که هر گوشه آن یک داستانی شگفت انگیز برای شنیدن و طرحی برای دیدن را دارد. جالب است بدانید که خاک هرمز را میتوان در هفتاد رنگ دید. خاک خوراکی جزیره هرمز یکی از شگفتی های این جزیره می باشد. این منطقه فقط یک جزیره نیست میتوان گفت سرزمین شگفتیها است. هر آنچه باید درباره جزیره هرمز بدانید در این مقاله آمده است.
تا قرن 14 میلادی به جمعیت 7000نفر این جزیره لارون میگفتند و هرمز به عنوان یک شهر تجاری در کنار رودخانه میناب شناخته شده بود. جالب است بدانید که زمانیکه مغولان به ایران حمله کردند یعنی 700 سال پیش جزیره هرمز یک شهر در دهانه رود میناب بوده است. بعد از حمله مغولها پانزدهمین امیر هرمز با بسیاری از مردم شهر آواره شدند که اول به جزیره کیش بعد به لارون نقل مکان کردند. مردم از آنجا اول به قشم سپس به بندرعباس مهاجرت کردند. سپس یک شهر کوچک را به نام هرمز برپا کردند. ابتدا به آن هرموز یا خورموز میگفتند اما در گذر زمان نام آن به هرمز تغییر پیدا کرد. هرمز خیلی سریع به یک مرکز بازرگانی تبدیل شد و مهاجران زیادی از هرمزگان و حتی هند و آفریقا به آن مهاجرت میکردند. سپس این جزیره توسط پرتغالیها اشغال شد. مساحت جزیره هرمز ۴۲ کیلومتر مربع است.
جزیره هرمز جزیرهای بیضیشکل و گنبدی نمکی به مساحت ۴۲ کیلومتر مربع در ورودی خلیج فارس و در ۸ کیلومتری بندرعباس است. جزیره هرمز را به علت موقعیت جغرافیایی آن و مجاورت با تنگه هرمز، کلید خلیج فارس میدانند.
همین موقعیت است که جزیره هرمز قشم را در طول تاریخ، از نظر موقعیت جغرافیایی و بازرگانی از اهمیت خاصی برخوردار ساختهاست. کوههای رنگارنگ، صخرههای شکلگرفته در طولها میلیونها سال فرسایش زمین، سنگهای باشکوه نمکی و زیباتر از همه، خاک سرخ؛ اینها جاذبههای تماشایی جزیره هرمز میباشد، از همین روی سفر به جزیره هرمز مخصوصاً در فصول سرد سال میتواند بهترین انتخاب برای سفری لذتبخش و رویایی باشد. در لیست قشم گردی خود حتما جزیره هرمز را قرار دهید. این جزیره با زیبایی های خود شما را شگفت زده می کند.
اگر قصد دارید از بندرعباس به سمت جزیره هرمز حرکت کنید، بهترین مسیر این است که سوار قایقهای قشم شوید، و از قشم لنجهای مسافربریِ مخصوص هرمز را سوار شوید که در روز دو بار به جزیره هرمز رفتوبرگشت دارند.
در این صورت نهتنها در هزینههای سفر، صرفهجویی کردهاید بلکه مناظر زیبا و شگفتانگیزی را خواهید دید. شاید بد نباشد که بدانید فاصلهی جزیره هنگام تا جزیرهی قشم با قایق تندرو و در حالت طبیعی آب و هوایی حدود ۳۰ دقیقه است. اما فاصلهی بندرعباس تا هرمز بیشتر از ۳۰ دقیقه است.
میتوان گفت یکی از غذاهای اصیل و پرطرفدار در جزیره هرمز ماهی سنگسر شکمپر میباشد. نان محلی هم توسط زنان هرمز پخت میشود. گبولی گوشت از غذاهای محلی این منطقه میباشد که با ادویههای خاص و خوش عطر تفت داده میشود. مواد تشکیل دهنده گبولی گوشت نخود پخته، سیب زمینی سرخ شده، پیاز داغ، پلو که با آب گوشت و انواع ادویه پخته شده است میباشد. میتوان گفت حتی بعضیها این غذا را با مرغ هم میپزند.
کلمبا از دیگر غذاهای محلی است که با ماهی پخته میشود، که ماده اولیه دیگر این غذا گندم پرک است. این غذا را با روغن حیوانی پخت میکنند.
زیبون از پرطرفدارترین غذاهای محلی این منطقه است، که برای اکثر ذائقهها سازگار میباشد. بهتر است بدانید که این غذا شبیه استامبولی است ولی ماهی و سیب زمینی سرخ کرده دارد.
هواری از دیگر غذاهای محلی است که با ماهی درست میشود اما طعم تند و تیزی دارد. این غذا با ادویههای مختلف پخته میشود و ادویه مهم این غذا زردچوبه میباشد. بعضیا هم به جای ماهی از میگو استفاده میکنند.
عنکاس خشک شده از غذاهای پرزحمت است که در فصل تابستان بیشتر مصرف میشود.
سوراغ غذایی با خاک سرخ جزیره هرمز از غذاهای محلی است که خاک سرخ هرمز از مواد تشکیل دهنده آن میباشد. این غذا را با ماهی ساردین، خاک سرخ، لیمو و نارنج آماده میکنند. خاک خوراکی جزیره هرمز در غذاهای محلی این جزیره نقش دارد.